Comunicat de presă Marșul pentru viață 2022: mii de inimi care bat pentru o nouă viață, zeci de mii de lumini ocrotitoare

Marșul pentru viață 2022 s-a desfășurat sâmbătă, cu participare fizică, în peste 150 de localități din România și din Republica Moldova. Tema din acest an, „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”, a fost inspirată de tema „Equality Begins in the Womb” („Egalitatea începe din pântecele mamei”), a March for Life 2022 de la Washington, DC, cel mai vechi marș pentru viață din lume – se organizează de 49 de ani.
Evenimentul a încununat Luna pentru viață 2022, care s-a desfășurat în format fizic și online, pe tot parcursul lunii martie și a inclus acțiuni de sprijin pentru mame și pentru copii, ateliere de povești sau de creare de pancarte pentru viață, acțiuni de oferire de flori de Ziua Femeii, conferințe, ateliere, dezbateri ale tinerilor pro-viață, activități ecologice, crosuri, concerte, strângeri de fonduri pentru femeile în criză de sarcină și pentru refugiații din Ucraina, majoritatea acestora fiind femei cu copii mici. În acest context, dorim să le mulțumim interpreților și vorbitorilor care au spus mărturii în cadrul concertului caritabil Live for Life.
Anul acesta, ca efect al pandemiei, s-au organizat mai puține marșuri decât în 2019, când a avut loc ultima ediție desfășurată – fizic – în 670 de localități din țară și din Republica Moldova, însă a crescut foarte mult numărul activităților pro-viață din luna martie și s-a dezvoltat componenta on-line a acestora.
În sute de localități din țară, în Luna pentru viață, mii de activități pro-viață au reprezentat mii de mănunchiuri de inimi care bat pentru o nouă viață, zeci de mii de lumini ocrotitoare pentru mamă și pentru copil.
Vom continua sprijinul până când fiecare copil va trăi într-o lume în care va fi întâmpinat cu grijă și cu dragoste, nu cu teamă, cu ostilitate și cu violență. Comportamentul nostru față de cei mai vulnerabili și cu cea mai mare nevoie de ocrotire este măsura umanității și a omeniei noastre, a demnității și a sufletelor noastre.
Ca în fiecare an, Marșul pentru viață România și Republica Moldova a propus măsuri concrete de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și pentru copiii lor nenăscuți: instituirea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului și în timpul ultimelor luni de sarcină; acordarea unei indemnizații minime și femeilor care nu au lucrat în ultimele 12 luni înainte de naștere; înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate; legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii și a adopției deschise și valorizarea, în societate, a tuturor celor implicați în adopție etc.
Fiecare copil e un dar către lume, pe care suntem chemați să îl ocrotim, sprijinind mama care îl poartă. Egalitatea oamenilor începe din momentul concepției, dar ea devine o realitate pentru fiecare om doar într-o societate echitabilă, într-o societate care le oferă tuturor șansa la viață și la dezvoltare.
Marșul pentru viață România și Republica Moldova este un eveniment apolitic și neconfesional, nu militează pentru interzicerea avortului și nu susține nici o formă de ostracizare a femeilor. Deși tema este comună în România și Republica Moldova, marșul nu are o conducere centrală. Edițiile locale au organizatori diferiți și independenți, în principal asociații de tineret sau organizații care sprijină mamele în criză de sarcină. Le mulțumim sutelor de organizatori locali care au dărui timp și, mai ales, dragoste pentru această cauză.
În România, Marșul pentru viață a ajuns anul acesta la a 12-a ediție națională. În Republica Moldova, prima ediție a avut loc în 2015.

Valentina Doliș,
Președintele Asociației Studenți pentru viață, București

Alexandra Nadane,
Președintele Asociației România pentru viață